Edelsmeden in atelier Pallasart, ambachtelijk, creatief en leerzaam

Edelsmeden

Workshop: Edelsmeden voor beginners

Voor ambachtelijk smeedwerk is een zekere technische bagage noodzakelijk om van edelmetaal een sieraad te kunnen maken. In deze beginnersreeks van 6 avonden maak je kennis met diverse basistechnieken, zoals zagen, vijlen, boren, gloeien, solderen, draadtrekken, walsen, metaal vormgeven en polijsten. In deze initiatie cursus krijg je een vaste opdracht om te maken, een zilveren schakel armband. Om dit juweel te kunnen realiseren komen alle genoemde basis technieken aan bod en al doende leer je enkele basistechnieken aan.

Workshop prijs

De kosten voor deze 6 initiatie lessen zijn 135 Euro. Hierbij is het gebruik van de gereedschappen en branders/gas, koffie, thee en water en iets lekkers inbegrepen. Het materiaal dat je verbruikt NIET! Je start met een half fabricaat, een gewogen dikke sterling zilveren draad. Aan het eind van de 6 lessen wordt hetgeen je teruggeeft ook gewogen en je betaalt het verschil aan de dagprijs. Ook de andere verbruiksartikelen, zoals zilversoldeer, zaagjes ed zijn niet in de prijs inbegrepen en kan je in kleine hoeveelheden in het atelier aankopen.

Workshop data

maximaal 1 reeks per workshop seizoen
 • woensdagen 16 oktober, 23 oktober, 30 oktober, 6 november, 13 november en 20 november 2019
  steeds van 19.00 - 22.00 uur, VOLZET

Workshop: meer technieken edelsmeden gevorderden

Voor deze korte reeks is het noodzakelijk dat je kennis hebt van een minimaal aantal edelsmeed technieken om op een veilige manier met de speciale apparaten, gereedschappen en chemicaliën in het atelier te kunnen werken. Er worden enkele juweel suggesties gedaan om je technieken verder uit te breiden, maar je mag ook zelf een juweel kiezen om te maken. Uiteraard kies je best wat op dat moment binnen je mogelijkheden ligt. Omdat dat voor iedereen anders is, vraagt dat een persoonlijke begeleiding en een individueel werkplan. We leren hoe je aan een ontwerp begint, hoeveel en hoe te smelten, in welke vorm te gieten en hoe je vandaar vertrekt voor jouw eigen ontwerp.

Workshop data

 • dinsdagen 3 september, 10 september, 17 september en 24 september 2019,
  steeds van 19.00 - 22.00 uur, VOLZET
 • maandagen 25 november, 2 december, 9 december en 16 december 2019,
  steeds van 19.00 - 22.00 uur, VOLZET

Workshop prijs

De kosten voor deze korte reeks van 4 lessen is 120 Euro. Hierbij is het gebruik van de gereedschappen en branders/gas, koffie, thee en water en iets lekkers inbegrepen. Het materiaal dat u verbruikt NIET ! Je start met een hoeveelheid edelmetaal nodig voor je individuele werkplan. Na afloop geef je terug wat je niet gebruikt hebt en je betaalt het verschil aan de dagprijs van het edelmetaal. Ook andere verbruiksartikelen die je nodig hebt om je ontwerp te maken zijn niet in de prijs inbegrepen en kan je in kleine hoeveelheden in het atelier aankopen. Verder zijn koffie, thee en water, iets lekkers natuurlijk wel inbegrepen in de prijs.

Workshop: Verloren was technieken

De verloren wastechniek werd al door de Egyptenaren duizenden jaren geleden toegepast om juwelen te maken. Het voordeel van deze techniek is dat er meer organisch gewerkt kan worden en dat er reproductie mogelijkheden zijn. Bovendien is was zacht, gemakkelijker te bewerken dan edelmetaal én heb je geen ervaring nodig om ermee aan de slag te gaan.
In deze korte cursus van 3 avonden kan je kennis maken met verschillende wassoorten en mogelijkheden om er juwelen mee te maken. Je eigengemaakte wascreaties kunnen dan gegoten worden in zilver (of goud). Als je de initiatie cursus edelsmeden hebt gevolgd, dan kan je de gegoten juwelen zelf afwerken op de extra avond, indien niet, dan zal onze goudsmid ze voor je afwerken.

Workshop prijs

Deze korte reeks van 3 avonden kost 100 Euro. Hierbij is de benodigde was voor 2 - 3 juwelen inbegrepen. Als je ze wil laten gieten, dan zijn de gietkosten + de kosten voor het edelmetaal (sterling zilver of 18 kt geel of wit goud) NIET inbegrepen in de prijs. Als je ze zelf kan afwerken dan kan je op de extra avond gebruik maken van de faciliteiten van het atelier, zonder extra kosten. Als onze goudsmid de stukken voor je moet afwerken, dan wordt er een vergoeding van 15 Euro per stuk gerekend.

Workshop data

 • dinsdagen 1 oktober, 8 oktober en 15 oktober 2019, steeds van 19.00 - 22.00 uur,
  last minute plaats vrijgekomen

  Op dinsdag 29 oktober 2019 kunnen de gegoten stukken worden afgewerkt of opgehaald tussen 19.00 - 22.00 uur