Zomercursussen 2021 - Pallasart

Zomercursussen 2021

Workshops met verloren was technieken

De verloren wastechniek werd al door de Egyptenaren duizenden jaren geleden toegepast om juwelen te maken. Het voordeel van deze techniek is dat er meer organisch gewerkt kan worden en dat er reproductie mogelijkheden zijn. Bovendien is was zacht, gemakkelijker te bewerken dan edelmetaal én heb je geen ervaring nodig om ermee aan de slag te gaan.
In deze korte cursus van 3 ochtenden kan je kennis maken met verschillende wassoorten en mogelijkheden om er juwelen mee te maken. Je eigengemaakte wascreaties kunnen dan gegoten worden in zilver (of goud). Als je de initiatie cursus edelsmeden hebt gevolgd, dan kan je de gegoten juwelen zelf afwerken op de extra moment, indien niet, dan zal onze goudsmid ze voor je afwerken.

Prijzen

Deze korte reeks van 3 lesmomenten kost 110 Euro. Hierbij is de benodigde was voor 2 - 3 juwelen inbegrepen. Als je ze wil laten gieten, dan zijn de gietkosten + de kosten voor het edelmetaal (sterling zilver of 18 kt geel, wit of roodgoud) NIET inbegrepen in de prijs. Als je ze zelf kan afwerken dan kan je op de extra avond gebruik maken van de faciliteiten van het atelier, zonder extra kosten. Als onze goudsmid de stukken voor je moet afwerken, dan wordt er een vergoeding van 15 Euro per stuk gerekend.

Workshop data

  • di-do 13 - 15 juli 2021, steeds van 10.00 - 13.30 uur, VOLZET
Na de workshopreeks wordt er nog een moment afgesproken waarop de gegoten stukken kunnen worden afgewerkt of opgehaald.

Workshop Parels knopen

Het knopen van parels is een oude techniek, waarmee je parels beschermd worden voor beschadigingen. De professionele knoop techniek wordt ook wel spitten genoemd, welke we gaan aanleren. Naast de praktische kanten van het knopen krijg je ook veel informatie over zoetwaterparels, hoe de kwaliteit te herkennen, welke draad te gebruiken, hoe je parels het best onderhoudt etc.
We starten met het uitzoeken van parels. In het atelier is een ruime collectie zoetwaterparels aanwezig, in diverse kleuren, kwaliteiten en vormen. Je mag zelf ook parels meebrengen, als je bv een erfstuk een nieuw leven wil geven of een gebroken parelsnoer moet herknopen. Daarna kiezen we de juiste draadkleur en dikte die bij de zoetwaterparels passen van je keuze passen en gaan we aan de slag.
Atelier Pallasart het enige sieradenatelier in de wijde omgeving van Leuven waar u precies weet waar u aan toe bent. Bovendien worden er parelssnoeren direct zonder tussenhandel geleverd én aan een zeer goede prijs kwaliteit verhouding.

Workshop datum

  • di 6 juli 2021, van 14-17 uur, nog 2 plaatsen beschikbaar

Workshop prijs

De kosten voor deze workshop zijn 30 Euro. Parels en een zilveren slotje voor de afwerking zijn NIET in de prijs inbegrepen. Er zijn er immers in diverse prijsklassen en u mag er zelf ook meebrengen. Indien u parels in het atelier aankoopt krijgt u 20% korting op de hele collectie zoetwaterparels én op de zilveren slotjes. Koffie, thee, water en iets lekkers zijn uiteraard wel inbegrepen in de prijs.

Workshop: Edelsmeden voor beginners

Voor ambachtelijk smeedwerk is een zekere technische bagage noodzakelijk om van edelmetaal een sieraad te kunnen maken. In deze beginnersreeks van 5 ochtenden maak je kennis met diverse basistechnieken, zoals zagen, vijlen, boren, gloeien, solderen, draadtrekken, walsen, metaal vormgeven en polijsten. In deze initiatie cursus krijg je een vaste opdracht om te maken, een zilveren schakel armband. Om dit juweel te kunnen realiseren komen alle genoemde basis technieken aan bod en al doende leer je enkele basistechnieken aan.

Workshop prijs

De kosten voor deze initiatie lessen zijn 150 Euro. Hierbij is het gebruik van de gereedschappen en branders/gas, koffie, thee en water en iets lekkers inbegrepen. Het materiaal dat je verbruikt NIET! Je start met een half fabricaat, een gewogen dikke sterling zilveren draad. Aan het eind van de week wordt hetgeen je teruggeeft ook gewogen en je betaalt het verschil aan de dagprijs. Ook de andere verbruiksartikelen, zoals zilversoldeer, zaagjes ed zijn niet in de prijs inbegrepen en kan je in kleine hoeveelheden in het atelier aankopen.

Workshop data

  • Van maandag 23 augustus 2021 tot en met vrijdag 27 augustus 2021 elke ochtend van 9.30-13.00, nog 4 plaatsen beschikbaar